-
Moet ik incassokosten altijd zomaar betalen?
Als u een rekening niet betaalt, kan het bedrijf een incassobureau inschakelen. Bovenop het verschuldigde bedrag (de hoofdsom) worden dan incassokosten en wettelijke rente in rekening gebracht. Als deze kosten volgens de regels zijn berekend, moet u ze betalen. Het bedrijf dat een vordering op u heeft, is niet wettelijk verplicht om een herinnering te sturen, voordat er een incassobureau ingeschakeld wordt.
Hoe kan ik controleren of de hoogte van de incassokosten redelijk is?
In de wet staat niet hoe hoog incassokosten mogen zijn. Maar deze moeten wel redelijk zijn. Tot 15% van de hoofdsom telt vaak nog als redelijk. Bedrijven hanteren vaak een vast bedrag als incassokosten of een percentage van de hoofdsom. Meestal kunt u dat vinden in de algemene voorwaarden.
Commissie Voorwerk heeft een landelijke richtlijn voor incassokosten ontwikkeld. Dat heet Rapport Voorwerk II, waarin vaste normbedragen zijn vastgesteld. Bijvoorbeeld op een bedrag van € 250 mag het incassobureau maximaal € 44,03 aan incassokosten berekenen. Dat komt neer op iets minder dan 18%.
Incassobureaus hebben geen wettelijke plicht om deze richtlijn te volgen. Komt de zaak echter voor de rechter, dan bepaalt de rechter conform Rapport Voorwerk II hoeveel incassokosten u moet betalen bovenop de hoofdsom.
Incassobureaus mogen alleen kosten berekenen die ze écht hebben gemaakt. Als u denkt dat er teveel incassokosten zijn berekend, kunt u daartegen protesteren.
Let op: per 1 juli 2012 geldt voor consumenten een wetswijziging waarbij een maximum aan incassokosten wordt gebonden. Dit geldt alleen voor vorderingen die op of na 1 juli 2012 opeisbaar zijn geworden. De incassokosten worden berekend door een maximumpercentage over de hoofdsom (niet over de rente). Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage. Meer informatie leest u op Schuldinfo.nl.
Welke kosten mag een incassobureau niet berekenen?
Incassokosten zijn alle kosten die gemaakt moeten worden om een openstaande rekening betaald te krijgen. Dus mag het incassobureau de volgende kosten niet ook nog eens apart in rekening brengen:
- 'Bureau- of administratiekosten'.
- Voorincassokosten. Dat zijn de kosten die het bedrijf dat geld van u krijgt maakt vóór het incassobureau is ingeschakeld.
- Kosten die het incassobureau maakt om een rechtszaak voor te bereiden.
Wat kan ik doen als ik denk dat er teveel incassokosten zijn berekend?
- Stuur een brief aan het incassobureau en een kopie naar het bedrijf, dat het incassobureau heeft ingeschakeld.
- Vermeld duidelijk in de brief waarom u niet met de incasso kosten mee eens bent.
- Vraag een specificatie van de hoofdsom en de incassokosten, zodat u kunt controleren of de incassokosten redelijk zijn.
- Verstuur de brief aangetekend en bewaar een kopie samen met het verzendbewijs.
Zorg ervoor dat u de kosten betaalt, die wel juist zijn berekend. Een incassobureau zou voor het resterende bedrag alsnog naar de rechter kunnen stappen.Meer informatie over incassokosten en de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen hoge incassokosten vindt u op de website van Schuldinfo.
Vanaf wanneer moet ik ook nog wettelijke rente betalen?
Wettelijke rente is een vergoeding voor gemiste rente-inkomsten, omdat u te laat betaalt. De wettelijke rente wordt regelmatig opnieuw vastgesteld en bedraagt op dit moment 3%. De ingangsdatum van de wettelijke rente is afhankelijk van uw situatie. Er zijn 2 mogelijkheden:
- Er staat een betalingstermijn in de algemene voorwaarden van het bedrijf. Vanaf de eerste dag dat u te laat bent met betalen, bent u automatisch wettelijke rente verschuldigd.
- Er staat geen betalingstermijn in de algemene voorwaarden. Het bedrijf of het incassobureau moet u eerst schriftelijk een termijn stellen. Vanaf de eerste dag dat deze voorbij is moet u wettelijke rente betalen.
Let op: er kan een andere rentepercentage van toepassing zijn, dat van de wettelijke rente afwijkt. De hoogte van deze rente moet in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden vastgesteld zijn.Waar kan ik een klacht indienen over een incassobureau?
Heeft u een klacht over het optreden van het incassobureau? Dien uw klacht schriftelijk in bij het incassobureau. Als de klacht niet goed opgelost wordt, kunt u de klacht neerleggen bij de Nederlandse Vereniging van Incasso-Ondernemingen (NVI), wanneer het incassobureau hierbij aangesloten is.
Voor niet aangesloten incassobureaus zijn geen andere klachtmogelijkheden. Wel kunt u overwegen de rekening niet te betalen, zodat de schuldeiser uiteindelijk de zaak aan een rechter zal voorleggen.
Bron: juridischloket.nl